Wat is gazpacho

Misschien heb je wel eens gehoord van gazpacho. Het is een Spaans voorgerecht, een soep die koud wordt geserveerd. In de soep zitten allerlei groenten en kruiden. Vaak wordt er tomaat in verwerkt. In de originele versie van gazpacho zit geen vlees of bouillon, veel mensen voegen dit wel toe. Daarnaast zal de soep niet warm worden gegeten, maar juist ijskoud. Daarom worden er ook vaak ijsblokken gebruikt om de soep koud te maken. Gazpacho dankt zijn benaming aan het woord ‘caspa’. Dat is een Latijns woord en betekent kleinigheid of restant. Al in de Romeinse tijd werd de soep gemaakt. Het leste in de tijd de dorst en gaf het lichaam zout en vitamines.

Bereiding
Het is erg lekker om gazpacho te eten wanneer het erg warm is. Het is een echt voorgerecht, maar kan ook gegeten worden als een hoofdgerecht. Je kunt de maaltijd dan afsluiten met wat stukken kaas. De groenten worden rauw gepureerd en uiteindelijk worden ze gevonden met brood. Wanneer de soep klaar is, moet deze een aantal uur in de koelkast staan om af te koelen. De verschillende smaken kunnen op deze manier goed aan elkaar wennen. Je kunt de soep maximaal een dag in de koelkast bewaren, omdat er komkommer inzit.
gazpacho serveren

Vlak voordat je Gazpacho serveert, moet je de soep op smaak brengen. Dit kun je doen met tomatenpuree, olijfolie en maak het af met zout. Giet het dan in een mooie schaal en zet deze op te tafel. De groenteblokjes moeten in aparte kommetjes worden gedaan, datzelfde geldt voor de blokjes brood. Iedereen kan dan nemen wat hij of zij lekker vindt. Verdeel de kommetjes over de tafel en het is smullen geblazen!

Er zijn verschillende varianten van gazpacho te maken. Op onze website vindt je de lekkerste gazpacho recepten. Heb je zelf een recept en wil je dat met ons delen, dan kan je altijd contact met ons opnemen.